Archive
Search

You can search published articles.

Journal Information

Online ISSN
1305-3124

Established
1993

Editors-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Cecilia Villalain, Daniel Rolnik, M. Mar Gil

Managing Editors
Murat Yayla

Statistics Editor
Resul Arısoy

Diyarbakır ilinde postpartum depresyonu etkileyen faktörlerin yaş gruplarına göre incelenmesi

Ali Emre Tahaoğlu, Mehmet İrfan Külahçıoğlu, Beşire Aydın Öztürk, Hanifi Bademkıran, Cihan Toğrul, Arif Öztürk, Ahmet Eser, Erdoğan Gül

Article info

Diyarbakır ilinde postpartum depresyonu etkileyen faktörlerin yaş gruplarına göre incelenmesi. Perinatal Journal 2013;21(Suppl):24 DOI: 10.2399/prn.13.S001082

Author(s) Information

Ali Emre Tahaoğlu1,
Mehmet İrfan Külahçıoğlu2,
Beşire Aydın Öztürk1,
Hanifi Bademkıran1,
Cihan Toğrul1,
Arif Öztürk1,
Ahmet Eser1,
Erdoğan Gül1

  1. Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Diyarbakır TR
  2. Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Diyarbakır TR
Correspondence

Cihan Toğrul, Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Diyarbakır TR,

Publication History

Manuscript Received: September 06, 2013

Manuscript Accepted: September 06, 2013

Conflicts of Interest

No conflicts declared.

Konunun Önemi
DSM’e göre en az iki hafta boyunca sıralanan kriterlerden 5 veya daha fazlasını taşımak postpartum depresyon (PPD) olarak tanımlanmaktadır; bunlar;insomnia-hipersomnia,psikomotor ajitasyon veya retardasyon, yorgunluk, mutsuzluk veya suçluluk hissi, konsantrasyon azalması, iştah değişiklikleri ve intihar düşüncesidir. Bu epizodlar postpartum dört hafta içinde başlar ve 1 yıl içinde sonlanır. Postpartum depresyonu önceden tanımak ve önleyebilmek bebek ve anne sağlığı açısından önemlidir. Postpartum depresyonu taramak için Edinburgh postpartum depresyon skoru (EPDS) kullanılabilir. Bu skala tanı amaçlı olmasa da 13 ve üzeri skor alanlarda PPD için sensitivitesi %61.5 ve spesifitesi ise %77.4’tür.
Yöntem
Kliniğimize başvuran 495 postpartum periyoddaki kadına EPDS anket soruları soruldu. 51 adölesan (18 yaş altı) ve 72, 35 yaş üstü lohusa için ayrı istatistiksel inceleme yapıldı. EPDS skor sonucuna göre 13 puan cut-off değer olarak belirlendi.
Bulgular
Toplam 495 hastanın 101’inde (%%20.4) EPDS skoru 13 ve üzerinde idi. Adölesan lohusalarda bu oran %27.4, 35 yaş üstü lohusalarda ise %19.4 idi. Geçirilmiş depresyon öyküsü postpartum depresyonu etkileyen anlamlı bir risk faktörüdür (p<0.005). Çalışmamızda yaşayan çocuk sayısı, maddi durum, eğitim seviyesi, doğum şekli, gebelikte emezisin varlığı, planlı gebelik olup olmaması, ve bebeğin cinsiyetinin postpartum depresyonu etkilemediğini tespit ettik.
Bu çalışmada Diyarbakır ili ve çevresinde postpartum 8. Haftada postpartum depresyon sıklığı %20.4 olarak tespit edilmiştir. Trabzon’da yapılan bir çalışmada PPD sıklığı %28.1 olarak bulunmuştur. Ayrıca Türkiye’de yapılan diğer çalışmalarda PPD sıklığı %14.0, %16.8 ve %14.0 olarak tespit edilmiştir. Adölesan çağda ise PPD hızının %27.4 olduğunu saptadık ki bu sonuç yaş grupları arasında en yüksek değere sahipti.
Sonuç
Adolesan yaş grubu gebelerde PPD açışından daha dikkatli olunmalıdır.
Keywords

Adolesan gebelik, EPDS skoru, postpartum depresyon.