Archive
Search

You can search published articles.

Journal Information

Online ISSN
1305-3124

Established
1993

Editors-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Cecilia Villalain, Daniel Rolnik, M. Mar Gil

Managing Editors
Murat Yayla

Statistics Editor
Resul Arısoy

Gebelikte iyot kullanımı

Gökhan Göynümer

Article info

Gebelikte iyot kullanımı. Perinatal Journal 2013;21(Suppl):16 DOI: 10.2399/prn.13.S001082

Author(s) Information

Gökhan Göynümer

  1. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Göztepe TR
Correspondence

Gökhan Göynümer, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Göztepe TR,

Publication History

Manuscript Received: September 06, 2013

Manuscript Accepted: September 09, 2013

Conflicts of Interest

No conflicts declared.

Abstract

İyot; büyüme ve beyin gelişiminde rol oynayan, tiroid hormonlarının yapımında kullanılan ve vücutta üretilmediği için dışarıdan alınması gereken bir mineraldir. Diyetle alınan iyotun %10 undan azı tiroid bezi tarafından kullanılır, %90 ından fazlası idrarla atılır, az miktar feçeste bulunur. Gebelikte iyot gereksinimi; Tiroid Bağlayıcı Globulin artışı nedeniyle maternal ötiroidizm sağlamak için, özellikle geç gebelik döneminde fetüse iyot transferi nedeniyle ve artmış renal iyot klirensini karşılamak için normale oranla 1.5 kat fazladır. Günde idrar atılımı 150-200 µg/L olduğunda gebeler için yeterli iyot düzeyine ulaşılmış olur.
Vücuda yetersiz iyot alınması durumunda yeterli tiroit hormonu yapılamaz ve İyot eksikliğine bağlı hastalıklar gelişir. Bu hastalıklardan başlıcaları: guatr, kretinizm, mental gerilik, abortus, gestasyonel hipertansiyondur.
Beslenmemizde yeterince iyot alamamızın nedenleri arasında; yiyeceklerimizi az tuzlu pişirmemiz, Himalaya veya deniz tuzu kullanmamız, daha fazla sebze, daha az et yememiz, sık egzersiz yapmamız gösterilebilir. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, 1994 yılında ülke düzeyinde iyot yetersizliği hastalıkları mücadele ve tuzun iyotlanması programını başlatmasına rağmen halen istenen düzeye ulaşılamamıştır. Çeşitli kuruluşlar gebelerde iyot eksikliği önlemek için, günde 100-200 mcg iyot kullanımını önermektedirler.
Keywords

Gebelikte iyot kullanımı